Abelardus dubbel

Informatie

Adelardus is een Belgisch bier. Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Kerkom te Sint-Truiden.

De naam van het bier verwijst naar abt Adelardus II van de Abdij van Sint-Truiden (1055 – 1082). Hij bouwde onder meer de abdijtoren en verbouwde de abdijkerk tot een reusachtige kerk.

Er bestaan 2 varianten die allebei gruut bevatten, een kruidenmengsel van een tiental kruiden uit de streek:

-Adelardus of Adelardus Dubbel of Adelardus Trudoabdijbier is een donker dubbel bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 7% en wordt onder meer met gruut gemaakt. Het bier werd gelanceerd ter gelegenheid de Open Abdijdagen in 2002.
-Adelardus Tripel is een blonde, ongefilterde tripel met een alcoholpercentage van 9%. Het bier werd op vraag van de stad Sint-Truiden en de Stichting “Abdij, Stad en Regio” gelanceerd ter gelegenheid de opening van de abdijtoren in Sint-Truiden op 1 mei 2005.[1][2] Het etiket vermeldt op de achterzijde "Haspengouwse Tripel". Dit is echter niet te verwarren met de Haspengouwse Tripel van Brouwerij Anders!.

Alcoholpercentage: 
7%
Kenmerken
Soort bier:
Gistingswijze:
Hergist op fles:
Brouwerij: 
Sensuele toets
Sensuele verantwoording

Bevat gruut, dit zijn afrodiserende kruiden. Volgens sommige auteurs zou gruit een libidoverhogend effect hebben. Aangezien dit effect voor monniken en priesters ongewenst was, werd besloten om geleidelijk dit afrodisiacum te vervangen door hop, wat een kalmerende werking heeft.